Hayatımızın son zamanlarında herkesin vazgeçilmezi olan ve gün içerisinde sürekli kullandığımız bir çok elektronik alet gözlerimizi tehtid ediyor ve gözlerimizde ağır hasarlar verebiliyor.
Dünya genelinde bilgisayarların yaygın kullanılması ile beraber bilgisayar yorgunluğu olarak tabir edilen gözlerde baş ağrısı, göz ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı, karpal tünel sendromu gibi birçok rahatsızlık uzmanlar tarafından tespit edilip ele alınmıştır.
Uzmanlar tarafından !, yaygın olarak bilgisayar kullanmanın gözlerde hasar oluşmasına ve gözleri de olumsuz etkilediğini belirtiliyor sadece gözlerde kalmayıp oturuş bozukları ile ilgilide “Uygun oturuş, gözlük kullanımı, çevresel faktörlerin değiştirilmesiyle bu şikâyetler en minimum düzeye indirilebileceği konusunda ” ciddi uyarılar yapılmaktadır.
Profosör ve uzmanlara göre bilgisayarın gözlerini bozduğuna dair net bir kanıt olmadığı kansısına varılmış fakat çok bilgisayara ve elektronik aletlere çok yakın mesafeden bakmanın miyop (yakın görme bozukluğu) gelişimi için risk oluşturabildiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanları uzun süre boyunca oturma şekli değiştirilmeden ve yakın temasta bilgisayar kullanımından dolayı, bilgisayar kullanıcılarının hemen hemen bir çoğunda göz yorgunluğu, baş ağrısı, bulanık görme, gözlerde batma, sulanma bazen çift görme şikâyetlerinin sıklıkla dile getirildiği ve görme sistemindeki bu tip bulgular vücut ve mental yorgunluğa neden olduğunu ve buna bağlı olarak işgücü kayıpları yaşandığını da aktarıyorlar..
Bilgisayara yakın mesafeden bakmanın zararları
İş hayatı bilgisayar üzerinde şekillenen bir insan uzun süre boyunca bilgisayar üzerinde yakın mesafede çalışması gerekiyor. Yakın çalışmada görüntülerin daha net ve iyi görülebilmesi için, göz içerisindeki kas uyum yaparak göz içerisindeki lensimizin kırıcılığının artmasını sağlıyor. Fakat farkında olmadan bu şekilde gözlerini miyop hastalığı’na doğru sürükliyor. Sürekli gözlere uyum yapıyor olmak, ağrı oluşturabiliyor. Bilgisayar ekranına ne kadar yakın bakılırsa gözlede uyum ihtiyacı o kadar çok artıyor bunun sonucundada gözlerde yorgunluk ve diğer şikayetler oluşmaya başlıyor. Uyumun gerekenden fazla ve uzun süreli yapılması durumunda göz çevresinde, başta ve ensede ağrılar oluşabiliyor. Uzun süreli rahatsızlık ile beraber gözlerde kuruluk buna bağlı olan yanma, batma, kızarıklık diğer belirtiler olarak görülüyor.
Özellikle ben gün içerisinde müşterilerime yanıt verirken ve iş esnasında yakın mesafeden bilgisayar ile içli dışlı olmamdan dolayı bu rahatsızlığım her gün artıyor, sizlere bu bilgiyi paylaşırken dahi göz mesafesini korumaya çalışsam da bir süre sonra gözlerde yorgunluk oluşabiliyor.
Sizlerde farkettiyseniz eğer bilgisayar kullanılmadığında şikâyetler ortadan kalkıyor
Bilgisayar ‘ı uzun süreli kullanımlar da gözde ortaya çıkan rahatsızlıkların genel olarak oturuş pozisyon ile de alakalı olduğunun altını çiziyor uzmanlar. “Bilgisayar kullanımı kesildiğinde ve normal alışkanlıklara dönüldüğü zaman yani bilgisayar başından kalkıp normal etrafınıza bakmanız ile beraber bu şikâyetlerin geçtiği gözle görülebilmektedir.
Bilgisayar kullanımında hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurları insanlarda hastalık olarak belirti verebiliyor. Hipermetroplarda uyum ihtiyacı normal kişilere göre daha fazladır.
Bilgisayar üzerinde yakın mesafe de çalışmanın getirdiği ek uyum ihtiyacının da eklenmesiyle gözlerde ve çevresinde ağrı, baş ağrısı, ense ağrısı, aralıklı bulanık görme, gözlerde sulanma görülebiliyor. Bu şikâyetlerin kırma kusurundan kaynaklanması durumunda gözlük kullanımıyla bu sıkıntılar giderilir” diyor.
Uzmanlar sık sık bu konuda uyarılarda bulunmaktadır, uzun süre li bilgisayar kullanımlarında mutlaka gözlük kullanılmalıdır.
Peki yakın mesafeden bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ?
- Mutlaka bilgisayar kullanırken eğer gözlerde yorulma görülüyor ve gözlük ihtiyacı varsa gözlük kullanılmalıdır.
Bilgisayar kullanımında takılan gözlüklerin özelliklerinden birisi’de camların üstüne yapılan antirefle kaplamalar ultraviyole dalga boylarının göze gelişini azaltarak konforlu bir rahatlık sağlar. - Bilgisayar üzerinde çalışma esnasında dik ve rahat bir oturuş pozisyonu tercih edilmelidir.
Bacaklar oturuş esnasında yere dik, uyluk paralel, sırt ve kollar mutlaka dik ön kol zemine paralel olmalıdır.
Kullandığınız sandalye veya koltuğunuz sırt destekli olmalı ve ayarlanabilir olmalıdır. - Ekran parlaklığı kişinin en rahat ettiği parlaklığı seviyesinde olmalıdır, bu konuda ben genellikle akşam saatlerinde kısık parlaklıkta bilgisayar kullanmaktayım.
- Bilgisayar ekranın üst kısmı kişinin göz seviyesi hizasında olması gerekiyor.
- Göz ve bilgisayar ekranı arasında en az mesafe 60 cm’den yakın olmamalıdır.
- Gözlerin sık kırpıştırılması gerektiği hatırda tutulmalı, bilinçli olarak yapılmalıdır, kısa bir değim ile gözlerinizi sürekli kapatıp açmalısınız.
- Ekran, klavye, mouse bilgisayar kullanımında Ekran / Monitör ile birbirine yakın mesafede olmalıdır.
- Ekran yani kullanacağınız monitörler’de yenileme hızı hz değimiz değer yüksek ve düz ekran olmalıdır.
Yansımaları ve parlaklığı azaltan ekran veya ekran koruyucular kullanılabilir. - Ortalama olarak bilgisayar başında çalışma esnasında iki saatlik çalışmalardan sonra yaklaşık 30 dakika ev içerisinde oda değiştirmeli veya dolaşımda bulunmalısınız.
- Dalgınlık esnasında veya fırsatınız oldukça uzak mesafelere bakın yani koltuk kenarı veya duvara veya uzağınızdaki bir cisme bakın sürekli uyum halinde monötir’e bakarak çalışan göz içi kaslar dinlendirilmelidir.
Uzun süre bilgisayar ekranına veya telefon ekranına bakmanın zararları
Bilgisayara uzun süreli bakmalar’da göz kırpma sayısı azılır ve gözlerde göz kuruması meydana gelir
Göz kapaklarımız gözlerimiz için önemli bir değer taşımaktadır. Göz kırpma sayımızın azalması ile, gözlerin kendilerini temizleyememesi, yenileyememesi ve nemlendirememesi demektir ve bu ciddi bir rahatsızlık oluşturmaktadır.
Göz kırpma sayısının azalması göz kuruluğu gibi birçok soruna sebep olmaktadır. Bunların en önemlisi de gözlerde yorgunluktur.
Gözlerde His ve tepki azalır
Sürekli olarak ekrana bakmak his ve tepkilerimizde büyük hasara yol açar.
Uzun süreli bilgisayar bakma durumunda uzaklık ve yakınlık algımız bozulur ve net görmeme problemleri oluşur.
Vaktinizi ayırıp sizler için hazırladığımız bu yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, Sağlıcakla kalın uyarılarımızı dikkate alın!