Sigara Nedir ? Sigaranın Zararları Nelerdir ? Sigaranın Sağlığa Zararları ve Benzeri Sorularınızın Cevapları

Sigara Nedir ?

Dumanı çekilerek tüketilen nesnedir. Günümüz dünyasında çok yaygın olarak kullanılan bu ürünün, 18. yüzyılda Avrupa’ya İspanyol denizciler tarafından Amerika Kıtası’ndan getirildiği düşünülmektedir.

Sigara Bağımlılığında Psikolojik Faktörler Nelerdir ?

Esasında sigara içme bulaşıcı bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Nesilden nesile görerek veya duyarak geçer. Doğumdan itibaren etrafımızdaki milyonlarca sigara kullanan insanlara ait on binlerce bilinçaltı kayıt ve sigara firmalarının bunları kuvvetlendirmek için kurduğu komplolar sebebiyle daha çocukken bilinçaltımıza bulaşır. Bu esasında kitlesel bir beyin yıkamadır. Öncelikle etrafımızdaki sigara içen büyüklerimiz, daha sonrasında ise çizgi filmler ve son olarak da filmler vasıtasıyla sigaranın bir keyif destek aracı olduğuna inandırılırız. Tüm bunlar sigarayı hayatın her aşamasında olması gereken olağan bir şey gibi algılamamız için ayarlanmış ve tamamına bugüne kadar çok büyük paralar harcanmıştır.

Sigara Bağımlılığında Fiziksel Faktörler

Fiziksel bağımlılıktan sorumlu olan nikotin, fazlasıyla zehirli bir maddedir. Böcek ilacı yapımında dahi kullanılır. Sigara tüketimi dolaylı ve çok yavaş bir şekilde kana karışmaktadır. Metabolizma ve alım hızı dengelidir. Dolayısıyla bedende birikim yapmaz ve etkili bir uyuşturucu madde olması sebebiyle bir süre sonra hoşgörü gelişir. Bu sebeple de çok toksik olmasına ve sigara tiryakileri tarafınca sık sık satın alınmasına rağmen hızlı bir ölüme yol açmaz. Yalnız sigara ile birlikte nikotin replasman tedavilerinin kullanılması aşırı doza bağlı karmaşıklığa ve maalesef ölüme yol açabilmektedir.

 

Sigara İçiminde Pasif İçicilik Nedir ?

Sigara tüketen kişilerin bulunduğu mekanlarda bulunan kişiler pasif içici olarak isimlendirilir ve sigaranın zararlarından bazen içen kişiden bile daha çok etkilenirler. Bu durumu az da olsa engellemek için toplu mekanlarda sigara içen ve içmeyen kişileri farklı ortamlarda tutmaya yönelik uygulamalar mevcuttur. Örnek vermek gerekirse pek çok mekanda sigara içilmesine izin verilen ve verilmeyen bölümler vardır. Toplu taşıma araçlarında,taksi ve bazı kapalı mekanlarda içilmesine izin verilmez. Yalnız bu önlemlere karşın sigara açık havada dahi içmeyenlere zarar vermekte ve rahatsız etmektedir.

Sigaranın zararları aşırı fazla olduğu gibi insan vücuduna verdiği zararlarla pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Ayrıca sigara tüketimi ölümlere dahi neden olmaktadır. Sigaranın en çok sebep olduğu hastalıklar akciğer ve kalp hastalıklarıdır. Kalp ve akciğer haricinde diğer tüm organlara zararı olduğu bilinmektedir.

Dünyada sigara tüketimi çok fazladır. Küçük yaşlardaki kişilerin dahi sigara kullandığı bilinmektedir. Sigara tüketiminin minimuma indirilmesi için çocukların ve yetişkinlerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Böylece sigaranın zararlarından da korunmuş olunur.

Sigara sadece tüketen kişilerin değil tüketmeyenlerin de sağlığına zarar vermektedir. Sigara içilen mekanlarda bulunmak, dumanına maruz kalmak sigara kullanmayan kişilerde de oldukça fazla zararlar vermektedir. Buna pasif içicilik denmektedir.

Bırakmak Mümkün
Sigarayı bırakma tedavisinde ilaç tedavisi ve davranış danışmanlığı çok önemlidir. Ülkemizde birçok hastanede Sigara Bırakma Poliklinikleri vardır. Başkaca özel sağlık kurumları da insanların sigarayı bırakması için ilaç ve psikolojik tedavi hizmeti vermektedir.

İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen periyotta meydana gelen nikotin yoksunluğunun giderilmesidir. Bu ilaçlar doktor tarafından yazılan reçetelerle verilmektedir. Bunun haricinde bir sağlık uzmanından yardım almadan satılan sigara bırakma ürünlerine kesinlikle itibar edilmemelidir.

Uzmanlarca Tespit Edilen Sigaranın Sağlığımıza Zararları

  • Zatürre, bronşit, astım gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olur.
  • KOAH hastalığının sebebi sigaradır.
  • Akciğer kanserinin en çok rastlanan nedeni sigara kullanımıdır.
  • Damar ve kalp rahatsızlıklarına sebep olur.
  • Damar tıkanıklığına neden olur.
  • Cilt, dudak, gırtlak kanseri gibi birçok kanser hastalığına sebep olur.
  • Sindirim sistemi hastalıklarına sebep olabilir.
  • Dişlerin sararması, diş eti rahatsızlıkları, diş çürümesi, diş kaybı ve ağız kokusuna sebep olur.
  • Soluk, cansız ve pürüzlü bir cilt görünüşe neden olur.
  • Kötü kokmanıza sebep olur. Bu yüzden yakın çevrenizden tepki alabilirsiniz.
  • Koku alma duyusunu azaltır.

Hakkında admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir