Η πραγματικότητα της «ΤΙΝΑ» στην παγκόσμια οικονομία..


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/ainterlagos/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Βλέπουμε ότι το οικοπολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθεί να ισχύει με τους θεσμούς του (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.) και την αποθεματική του αξία (δολάριο ΗΠΑ). Επιπλέον, γίνεται λόγος για μια «κατεστημένη τάξη» που επέζησε και μετά τη ριζική αναθεώρηση της ιδρυτικής συμφωνίας, την εποχή του Μπρέτον Γουντς, το 1971 (κατάργηση του ισοδύναμου χρυσού-δολαρίου). Ωστόσο, σήμερα, ενόψει των έκτακτων εξελίξεων και των αυξανόμενων οικονομικών επιδόσεων της Κίνας, φαίνεται ότι αναδύθηκε και πάλι πεδίο αμφισβήτησης και συζήτησης.

Μετά την πανδημία και μετά την ανακήρυξη της τρίτης αδιάλειπτης θητείας του Προέδρου Xi, η Κίνα έχει παρατηρηθεί ότι «βάζει υψηλό ρυθμό» στην παγκόσμια σκηνή. Έχοντας αρχίσει να υπογράφει έργα όπως «να βάλουμε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο ίδιο τραπέζι». Μιλάμε για μια Κίνα που οδηγεί τον λόγο της για την παγκόσμια δυναμική σε υψηλότερα επίπεδα. Δεν διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η χώρα, της οποίας είναι γνωστός ο ρόλος και το βάρος στο παγκόσμιο εμπόριο, έχει πολλαπλασιάσει επί δεκαπέντε τον «όγκο συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα» με άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Κίνα; Συνεχίζει επίσης τις προσπάθειές της για να κερδίσει νέες πρωτοβουλίες, ιδίως με τα δάνεια και τη στήριξη έργων που χορηγεί σε υπανάπτυκτες χώρες. Επιπλέον, η κυριαρχία της κινεζικής προσφοράς, ιδιαίτερα σπάνιων στοιχείων, είναι μια άλλη πτυχή της επιχείρησης. Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται η Κίνα και το ρενμίνμπι, που θα πάρει τον τίτλο της «μεγαλύτερης οικονομίας» από τις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, να αντικαταστήσουν άμεσα το σύστημα που βασίζεται στις ΗΠΑ και το δολάριο ΗΠΑ. Ειδικά το επενδυτικό κλίμα. Η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει από καιρό τι πρέπει να γίνει στην Κίνα, ειδικά στους τομείς της χρηματοοικονομικής υποδομής και του εργατικού δικαίου. να ακολουθηθεί.

Είναι σαφές ότι η Αμερική, ο νικητής του τελευταίου μεγάλου πολέμου και ο σημερινός εκπρόσωπος της θέσης της ηγεμονικής-απόλυτης κυριαρχίας, έχει αντιμετωπίσει μια σημαντική και παγκόσμια απειλή και ανταγωνισμό και έχει χάσει υψόμετρο σε ορισμένες θέσεις. Ωστόσο, κοιτάζοντας την ιστορία? τη βρετανική λίρα, η οποία έπαιξε παρόμοιο ρόλο με το δολάριο ΗΠΑ στο παρελθόν. Φαίνεται ότι η αξία και το σύστημα που αντιπροσώπευε το ολλανδικό φιορίνι ή το ισπανικό ρεάλ δεν εξαφανίστηκαν αυτόματα με την απώλεια της περιοδικής αυτοκρατορικής κυριαρχίας.

Έχοντας φτάσει στην υψηλότερη τιμή του σε δύο δεκαετίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δολάριο ΗΠΑ έχει έκτοτε χάσει το 10% της αξίας του έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, το χρηματιστήριο? Όταν κοιτάμε το γράφημα υποτίμησης, καταστολής και διακύμανσης που παρατηρείται στα κρυπτονομίσματα και τα μέσα χρυσού, βλέπουμε ότι το δολάριο «διατηρεί την ισχυρή του θέση». Δεν είναι ακόμη δυνατό να βρεθούν στέρεες αποδείξεις ότι το σύνδρομο του ισχυρού δολαρίου που υποστηρίζεται από τη Fed έχει εξαφανιστεί. Ακόμη και ο χρυσός, που είναι πιο κοντά στην έννοια του «Ασφαλούς Λιμένα», δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από το όριο των δύο χιλιάδων δολαρίων! Το 90% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω SWIFT. Το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στη σύνθεση των αποθεματικών δεκάδων κεντρικών τραπεζών παραμένει πάνω από το 70%. Σε μια ρεαλιστική εκτίμηση, μπορεί κανείς να πει ότι «η κυριαρχία και το σημείο αναφοράς του δολαρίου ΗΠΑ συνεχίζεται». Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη συνοπτική έκφραση που χρησιμοποιεί ένας εμπειρογνώμονας (Chandler) στον οποίο ανατέθηκε η αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών/δομών και νομισμάτων: «TINA».

“Δεν υπάρχει εναλλακτική” – Καμία εναλλακτική! ΤΙΝΑ, που εμφανίζεται με τα αρχικά της φράσης· Η δόση της πραγματικότητας δείχνει υψηλή αξιολόγηση και ίσως και σε εμάς. «Ό,τι κερδίζεται με το σπαθί δίνεται με το σπαθί!» μου θυμίζει το ρητό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αναθεωρήσεις και προσαρμογές χωρίς την ανάγκη για τον επόμενο Μεγάλο Πόλεμο (της κοινής χρήσης). Οι παγκόσμιες εξελίξεις θα διαμορφωθούν με τον ειρηνικό τρόπο προόδου με κοινή λύση.

Αγαπητοί αναγνώστες, γιορτάζουμε το Ραμαζάνι και την 23η Απριλίου τις Ημέρες Εθνικής Κυριαρχίας και του Παιδιού με τις ευχές μας για ευημερία.


Warning: Undefined array key "mts_related_posts_taxonomy" in /home/ainterlagos/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/functions/theme-actions.php on line 320

Comments (No)

Leave a Reply