Earworm Nedir ? Bir Şarkının Gün Boyunca Aklımızdan Çıkmama Olayına Verilen Durum Nedir?

Her insanın başına ve özellikle benimde günlük hayatta ençok başıma gelen bu durumdan kurtulmanın bir takım yolları var tabiki,fakat öncesinde size bu konu ile ilgili bilgiler paylaşacağız..

earworm nedir ?, İstemediğiniz halde herhangi bir yerde veya bir şekilde duyduğunuz dinlediğiniz bir şarkının ezgilerinin kulağa veya beyne takılıp gün boyu unutulmadan tekrarlanması olayıdır. insanların hemen hemen hepsinde yani %92’sinde bu durum görülebiliyor.
Bende de özellikle yaz dönemindeki popüler şarkıları; cafelerde, avm’lerde, barlarda, radyolarda sürekli duyduğumuz için istemeden de olsa dilime ve kulağımıa yapışıp kalıyor..

earworm’lar psikologların bu konudaki çalışmaları neler veya çözüm yolları hakkında yorumlarımız;

Yurt dışında olan reading üniversitesi yani ingiltere’deki yapılan bir araştırmada yeni bir yaklaşım öneriyor:

Earworm olayı için sakız çiğneyin. psikolog philip beaman ve meslektaşları, sakız çiğneyen üniversite öğrencilerinin çiğnemeyenlerden daha az earworm’lar olabildiğini farketti.

Psikolog’a göre sakız çiğneme olayı esnasında; sessizce okumak, konuşmak veya şarkı söylemek gibi, subvokal artikülatörler olarak adlandırılan anatomi, dil, diş ve konuşmak için kullanılan diğer bölümlerine girer. bu subvokalizasyonlar beynin sözel veya müzikal anılar oluşturma yeteneğini azaltır.

earworm’ları ortadan yok etmek için diğer stratejiler arasında araştırma yapan sheffield üniversitesi’nden ingiliz müzik psikoloğu victoria williamson’ın “dikkat dağıtma ve etkileşimde bulunma” olarak tanımladığı bazı konular yer alıyor. en etkili dikkat dağıtıcı unsurların sözel veya müzikal olduğunu açıklıyor: bir mantra söylemek, bir şiir okumak, farklı bir şarkı dinlemek, hatta bir enstrüman çalmak. earworm’lar; çalışma belleği bileşenini, fonolojik döngü adı verilen bir depolama ve prova döngüsünü aktive ederek çalışırlar. “eğer aynı devreyi işgal eden başka bir şeyle doldurursanız, kulak kurdu yapmak için yeterli şey kalmaz.” belirli bir zihinsel göreve odaklanmak da işe yarayabilir. örneğin, hafta içi programınızı düşünmek tekrarlanan bir melodiyi bozabilir. bunu yaparken doğru miktarda bilişsel görev yüklenmelidir. aksi takdirde earwormlar geri döner.

ingiltere’deki bulunan durham üniversitesi müzik psikoloğu kelly jabukowski earnworm üzerine olan bir teorisi ve bir yazar arkadaşı da bu konu ile ilgili benzer çalışmalar yapmıştır. jakubowski ve londra üniversitesi goldsmith’ten araştırmacılar, Toplamda 3.000 kişiden earworm’ların isim listelerini istedi. daha sonra araştırmacılar, en popüler 100 listeden oluşan yeni bir liste oluşturdular ve onları neyin çekici hale getirdiğini anlamak için melodilerini dinletip incelediler.

insanlar günün yüzde 40’ını dolaşan düşüncelerle geçirebilirler. earworm’lar ise tipik olarak sadece birkaç dakika ila birkaç saat sürerken, çalışmadaki bazı insanlar bunları haftalarca sürdüğünü bildirdi.

 

uzmanlara ve jakubowski ‘ye göre earwormlar onları engellemenin bir kaç çözüm yolu var

  • Şarkının yarısı yerine bütün şarkıyı dinleyin.
  • Hep aynı şarkı yerine biraz çeşitlilik ekleyin.
  • Şarkıyı hiç dinlemeyin, boşverin.
  • Şarkı dinlerken sakız çiğneyin.
  • Şarkı esnasında ilginizi çekicek bir şey yapın.

hellmuth margulis ‘a göre ise, market sırasında earwormlarla birlikteyseniz; o esnada tavsiye olarak telefonunuzu kullanın, bir e-posta gönderin veya bir makale okuyun. “earwormlar düşük dikkat durumunda görünme eğilimindedir.” der.

diğer yaygın yaklaşım ise earworm ile uğraşmaktır. bunu düşünmemeye çalışmak yerine, tüm şarkıyı kasıtlı olarak dinler, bitirmeye başlarsınız, üst üste birkaç kez. çoğu earworm, inatçı uzun ömürlerine katkıda bulunan parçalar; tamamlanmamış anılar, zeigarnik etkisi olarak bilinen bir fenomen olan eksiksiz olanlardan daha uzun sürer. yine williamson, parçayı tamamlayarak şarkıyı bilinçli hafızanızdan çıkarabileceğinizi söylüyor.

Sizler için araştırdığımız bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramayabilir veya bazılari sizin işinize yarıyada bilir, bazı uzmanlar da aynı melodiyi kafasında 20 yıl boyunca zihninde canlandırıp tekrar tekrar dinleyen insanların bile varlığından söz ediyorlar. onlara göre de en iyi strateji, kafanızdaki konserlerin tadını çıkarmayı öğrenmektir.

Yani sallayın gitsin şarkı güzelse mırıldanmaya devam edin dostlarım.

Sizler için derlediğim bu bilgi için edindiğim kaynaklar: en.wikipedia, today.com, scientificamerican web siteleri. how do you solve a problem like an earworm?” in sa mind 26, 6, 13 (november 2015) makalesi.

Hakkında admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir